Vilalta destaca en Els debats del Diari la importància “d’afrontar els canvis com a reptes i no com amenaces”

Vilalta destaca en Els debats del Diari la importància “d’afrontar els canvis com a reptes i no com amenaces”

Per tractar aquest tema que preocupa en l’àmbit global, més d’un centenar de persones van assistir, el passat 21 de novembre, a la ponència que es va realitzar en l’Hotel Ciutat de Tarragona a càrrec de Salvador Devesa, director general de Vilalta Corporació. La trobada, organitzada pel Diari de Tarragona sota el títol “Canvi energètic i mobilitat” i patrocinada per Bankinter, estava emmarcada dins del cicle de les jornades “Els debats del Diari”.

Vilalta, una empresa amb més de 60 anys d’història

Amb la presència de diversos representants d’empreses líders en el sector de l'energia i la mobilitat, Salvador Devesa va començar la seva exposició contextualitzant quina havia estat la trajectòria de Vilalta al llarg dels seus 63 anys d'història.

La companyia es va iniciar en el negoci dels carburants amb un sortidor de benzina situat a Les Borges Blanques i no va ser fins al 1960, que va obrir una estació de servei ubicada a l'actual Vila-Seca. Posteriorment, després de la fi del monopoli i la liberalització del mercat, la companyia va anar evolucionant amb la incorporació de diferents serveis per acabar convertint-se en una empresa especialitzada en la "distribució d'energia i serveis per a la mobilitat i el benestar de les persones i les empreses".

Afrontar “el canvi de tots els canvis”

Malgrat la incorporació de nous serveis i la constant redefinició del model de negoci, des de la companyia són molt conscients que ha arribat el moment d'afrontar "el canvi de tots els canvis". Un canvi que, segons la companyia, “ha de permetre afrontar amb plenes garanties la metamorfosi climàtica a la qual es troba  avocada la societat actual  i que comporta una adaptació del subministrament i el consum de l'energia”

Així, Vilalta afronta aquest nou paradigma posant especial èmfasi en les estacions de servei i en l'expansió geogràfica, però també en la diversificació del seu model de negoci. En aquest sentit, durant els darrers anys el grup ha anat obrint noves línies de negoci, apostant fermament per un sector a l'alça com és el de l'electricitat. Una aposta amb què el grup no només ha pogut ampliar considerablement la seva cartera de serveis, sinó que també ha estat capaç d'introduir-se en el sector de la venda d'energia elèctrica i de comptadors, així com en la producció d'energia fotovoltaica i la instal·lació de carregadors elèctrics, entre d'altres.

Vilalta

Reivindicar el concepte d’estació de servei

Bona part de l’estratègia empresarial de Vilalta per als pròxims anys passa per reivindicar i realçar el concepte, normalment mal interpretat, d’estació de servei, diferenciant-lo clarament del concepte de benzinera. En aquest sentit, des de la companyia remarquen la importància d’incloure en les estacions de servei tota classe de facilitats per als seus usuaris, fent especial èmfasi en el sector dels transportistes, principals usuaris de l’espai.

D’aquesta manera, la infraestructura ha d'incloure un pàrquing per a camions, subministrament de gas, electricitat, serveis per als camioners, bugaderies, botigues, restaurants, espais on dormir i subministrament de combustibles. Davant d’aquesta important redefinició del concepte, Vilalta insisteix: “els canvis no s'han de veure com una amenaça, sinó com una oportunitat”.

100 anys de vida com a empresa, el gran objectiu de Vilalta

Paral·lelament a la redefinició del model de negoci que ja està duent a terme l’empresa, un altre dels grans objectius de Vilalta és poder arribar als 100 anys de vida com a empresa, amb l'assentament de la tercera generació i una professionalització, encara més gran, dels serveis que ofereix el grup. A més a més, la intenció de la companyia és, en paraules del seu director general,  "passar de ser distribuïdors de combustible a distribuïdors d'energia i serveis per a la mobilitat i benestar de les persones i les empreses". Tot això, acompanyat d'una expansió geogràfica i de la creació dels Espais Vilalta, una marca dins la qual també s’engloben tots els serveis complementaris que ofereixen les estacions de servei Vilalta com són les franquícies dels restaurants 4 Carreteres, les botigues de convivència ¡VÉCONVÉ! i els centres de rentat V-FLASH.

Vilalta

Per complir amb aquests objectius, la companyia ja treballa en el projecte Vilalta Card, un programa de fidelització que aporta diferents beneficis als clients, oferint, tant a particulars com a empreses, diversos descomptes exclusius en tots els Espais Vilalta (estacions de servei, botigues, centres de rentats, restaurants...), així com tota classe d'avantatges i promocions especials en tots els establiments associats a la Xarxa Espai Vilalta. Altres projectes que també són importants per al futur del grup són la creació de serveis propis, potenciar la franquícia de la marca, construir terminals pròpies de recàrrega, produir i comercialitzar electricitat a partir de camps i/o sostres solars, entre moltes altres línies de negoci.

FACONAUTO: “Tots estem compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic”

Durant la taula rodona celebrada posteriorment a la ponència, Marta Blázquez, vicepresidenta executiva de Faconauto, patronal espanyola que integra les associacions de concessionaris espanyols, va posar de manifest que “tots els vehicles del mercat, en aquest moment, compleixen amb totes les normatives vigents". En aquest sentit, Blázquez va reiterar que "tots estem compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic, i és un compromís que ha vingut per quedar-se".

BP: “El transport és el responsable de menys d’una tercera part de les emissions globals”

Per altra banda, Enrique González, director de comunicació i relacions institucionals de BP, va posar de manifest les contradiccions al voltant del conjunt del transport més enllà dels turismes, ja que "el transport és responsable de menys d'1/3 de les emissions globals causants de la crisi climàtica". Així, González va recordar que, en matèria de contaminació, el transport terrestre se situa per sota del transport marítim i aeri.  “Com és impossible posar bateries elèctriques a un transport aeri, l'electrificació del transport lleuger es planteja com una petita solució al problema", va afegir.

Vilalta

GRUP SORIGUÉ: “Estem davant d’una realitat”

Jordi Lamas, director comercial del Grup Sorigué, va apuntar que "els canvis en el transport ja són una realitat" i que els camions propulsats per Gas Natural Liquat (GNL) tenen avantatges respecte al dièsel, pel que fa a contaminació, preu i eficiència, tot i reconèixer que encara "poden recórrer pocs kilòmetres".

ENDESA i REPSOL aposten per “diversificar l’energia sense limitacions administratives”

La jornada també va comptar amb membres de companyies tan importants com Endesa, empresa representada pel seu Business Development Senior, Ferran Menescal; o Repsol, amb la presència de Carlos Bermúdez, gerent de mobilitat elèctrica. Ambdós van coincidir en la necessitat de diversificar l'energia sense limitacions administratives, ja que l'adaptació ha de ser segons les necessitats i opcions de què disposen els usuaris, observant que aquests no sempre poden adaptar-se a les obligacions a les quals se'ls sotmet. En aquest aspecte, coincidien en normalitzar el concepte de "energineres", estacions on trobar diferents possibilitats de càrrega i espais que puguin oferir alternatives per als moments d'esbarjo mentre s'espera a les càrregues dels seus vehicles.

Finalment, la jornada es va tancar amb una ronda de preguntes per part del públic i l'intercanvi d'informació entre els participants, amb un espai reservat per al networking.


29/11/2019

Tornar al llistat